Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Soittajalle soppaa

RuokaPosted by Rytmirouva Sun, March 04, 2018 23:30:08
Sain Tahkon rinneravintolassa niin hyvää gulassikeittoa, että päätin hetimmiten kokeilla keiton onnistumista kotikeittiössä. Pakastin on vieläkin pullollaan Mannerheimin lihaa, joten umpimähkään vain joku kimpale sulamaan, ei kai keitossa nyt niin tarkkaa ole mistä kohtaa Marskin ruhoa liha on leikattu. Sitä paitsi kaikki kyseisen herran fileet ovat varmasti meheviä ja mureita, niin onnellisen elämän sonni sai haareminsa kanssa laitumella viettää. Mannerheim pääsi jopa paikallisiin uutisotsikoihin paettuaan laitumelta maantienvarren maata ruopimaan, onnellisen julkkiksen lihalla ei voi muuta kuin onnistua.


Seuraavaksi googlettamaan ohjetta. Kuinka monta erilaista gulassikeitto-ohjetta voi internettiin mahtua? No aika monta ja kaikki ihan erilaisia. Yleensä netistä etsimäni ruokaohjeet ovat jokseenkin samankaltaisia ja niistä on helppo löytää omiin tarpeisiin sopiva. Gulassikeittoja oli kuitenkin yhtä monta kuin googleosumia, liha vaihteli porsaanniskasta naudanlihan kautta aina makkaraan. Sen kuitenkin onnistuin päättelemään, että yhdistävä tekijä on liha, sipuli, paprika ja peruna. Itse asiassa selvitystyön tuloksena kävi ilmi, että ihan aito oikea unkarilainen gulassi on aika simppeli ja siihen kuuluu nimenomaan naudanliha. Aito unkarilainen gulassi vaikutti jopa niin riisutulta, että päätin rakennella ihan oman reseptin yhdistellen löytämiäni reseptejä.

Kauppareissun kunnon gulassi kuitenkin vaati ja heittelin kärryyn umpimähkään raaka-aineita, joiden muistelin vilahdelleen tietokoneen ruudulla. Pieni detalji Rytmirouvasta: en ole ikinä tehnyt kauppalistaa itselleni (joskus harvoin Insinöörille). Kotona ryhtyessäni tositoimiin, huomasin ostaneeni kaikkea liikaa ja useampaa juttua, mitä en sitten käyttänyt keittoon ollenkaan.

Veitsi laulamaan ja pilkkomishommiin! Liha ja sipuli palasiksi ja pataan porisemaan, perään paprikaa, valkosipulia, tomaattimurskaa ja mausteita. Tässä välissä livahdin tekemään tallityöt, kattila jäi levylle pulputtamaan ja koirat telkesin pois keittiöstä. Koiranpentu on jo niin iso, että kattilan sisällön selvitys onnistuu helposti. Vajaan tunnin hautumisen jälkeen (sen verran kului tallissa aikaa) lisäsin vähän vettä ja pilkotut porkkanat, palsternakat ja perunat. Porkkana oli mukana värin vuoksi ja palsternakka koska ostin vahingossa. Niitä oli muutenkin vain vähän ja pääroolia näytteli peruna. Taas jätin padan liedelle ja lähdin tällä kertaa navettaan, gulassipuuroa en kuitenkaan halunnut, joten puolen tunnin kuluttua käväisin sammuttamassa lieden.

Illalla oli valmis keitto odottamassa ja olikin oikein maukasta. Perunaa oli ehkä jopa liikaa, oikeampi nimi tälle ruokalajille olisi "perunagulassi", mutta ei haitannut, olemme perunan ystäviä.

Jos joku innostuu kokeilemaan, niin pahoittelut etten voi auttaa valmiilla reseptillä, koska sitä ei ole. Alla kuitenkin luettelo aineista, joita käytin.

Naudanlihaa

Sipulia reilusti

Paprikaa (minä laitoin yhden punaisen ja yhden vihreän)

Tomaattimurskaa 1 tölkki

Valkosipulia 2-3 kynttä

Paprikajauhetta 2 tl

Rouhittua mustapippuria 1 tl

Lihaliemikuutioita tai fondia

Perunoita reilusti

Porkkanaa (tai sitten ei)

Palsternakkaa (tai sitten ei)

Lautaselle lopuksi vielä keiton päälle turaus smetanaa ja kyytipojaksi rapsakkaa leipää niin voila! Kevyt punaviini olisi varmasti sopinut perunagulassin kanssa oivallisesti, mutta päätin korvata sen piimällä, ihan vaan koska viiniä ei ollut. Ja jos viiniä olisi ollut, olisin varmasti lorauttanut sitä tilkkasen myös pataan.  • Comments(0)//www.munaravia.fi/#post110