Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Haaveet kaatuu

HevoshommiaPosted by Rytmirouva Sun, April 22, 2018 22:44:49
Pieni tyttö haluaa ratsastustunnille. Äiti ei anna lupaa koska tyttö on niin pikkuinen vielä, melkein vauva äidin mielestä. Vaarallinen laji tietää äiti, kokemusta on ja vekkejä siellä sun täällä. Tyttö istuu äidin turvallisen suomenhevosen selässä, pohkeet naputtavat satulaa ja jalustinremmit on kieputettu viidelle kierrokselle. Sinä päivänä kun tyttö oppiii keventämään alkaa jankutus, vanha ja kiltti suomenhevonen ei enää riitä. Äiti antaa periksi ja ystävältä saadaan talliin shetlanninponi, ihana pieni musta pallero ja itsepäisempi kuin tyttö. Kaverukset touhuavat yhdessä ja tyttö saa itsepäisen ponin tottelemaan, välillä mennään aika kovaa ja äitiä pelottaa. Ratsastustunnit läheisellä tallilla ovat hiipineet salakavalasti mukaan ja ennen kuin äiti huomaakaan, tyttö ja karvapallero ovat ratsastuskilpailuissa, pieni pörröinen poni pistää jarrut kiinni ensimmäisellä esteellä ja tyttö puree hammasta.


Tyttö haluaa kilpailla. Jano kilpailemiseen on kova ja pieni pörröinen poni ei enää meinaa jaksaa, se on vanha ja haluaa eläkkeelle. Äiti löytää sattumalta palan kultaa ja maailman kiltein ja kaunein poni saapuu uuteen kotiin. Kiltti ja kaunis poni on ravuri, se on tottunut ravaamaan kovaa, ei hyppäämään esteitä tai laukkaamaan. Sitkeästi tyttö ja poni harjoittelevat, pääsevät kilpailuihin ja tytön kunnianhimo kasvaa. Äidin sekä tytön sydämet lähes särkyvät, kun kiltti poni joudutaan myymään. Maailmassa ei voi saada kaikkea ja niin poni vaihtuu osaavampaan ja isompaan.

Tyttö harjoittelee ahkerasti, satoi tai paistoi oli pakkanen tai helle, ponin ja tytön silhuetti näkyy ratsastuskentältä. Äiti kuljettaa valmennuksiin ja kilpailuihin. Aamuyön herätykset, pitkät kisapäivät, pettymyksen kyyneleet ja onnistumisen ilo tulevat kaikki tutuiksi. Tytön kunnianhimo kasvaa yhä suuremmaksi ja tavoitteet korkeammiksi. Vanhan opetusmestariponin nivelet natisevat ja selkä on kankea, se on tehnyt koko elämänsä kovasti töitä ihmisten hyväksi ja ansaitsisi jo päästä helpommalla.

Äiti ja isä puhuvat. Päiviä, öitä, saunassa ja autossa. Viikkotolkulla. Annetaanko tytölle mahdollisuus, onko koko perhe valmis siihen mitä tytön haaveilema kilparatsastuksen taso edellyttää? Osaavat ponit ovat kalliita ja harrastus on kallis, rahaa kuluu paljon. Mistä kaikki se aika ja raha otetaan? Pitkän pohdinnan jälkeen päätös tehdään ja alkaa raivokas sopivan ponin etsiminen. Ilmoitusten selausta, sähköposteja, puheluita, satoja kilometrejä, toiveita ja pettymyksiä. Ei hätäillä, kyllä se sopiva löytyy.

Löytyykin viimein, hieno, osaava ja kallis poni. Tyttö halkeaa innosta ja odotuksesta, nyt kaikki unelmat olisivat mahdollista saavuttaa ja tyttö on valmis tekemään kovasti töitä. Ponin saapuminen on juhlapäivä ja tyttö on valmistautunut huolella, kaikki on valmiina ja vain taivas rajana. Poni saa kaiken mitä poni vain voi saada, eikä vähäisimpänä tytön huolenpidon ja rakkauden.

Kaksi viikkoa. Kaksi kokonaista viikkoa poni on terve. Käytöshäiriöt alkoivat jo aiemmin, mutta kuvitelma oli, että kyllä se rauhoittuu. Ei rauhoittunut koskaan ja sen kahden viikon pilvilinnan jälkeen poni alkoi ontumaan. Alkoi painajaismainen eläinlääkäreillä ramppaaminen, kuvantaminen päästä varpaisiin, lääkitykset ja nivelten piikitys. Välillä poni liikkui puhtaasti muutaman päivän palatakseen taas ontumiseen.

Kahdeksan kuukauden jälkeen äiti ja tyttö luovuttavat. Magneettikuva kertoo karua kieltään ja poni ei välttämättä parane koskaan. Vamma on vanha ja oireilee melko varmasti koko ponin loppuelämän. Ei kilparadalle voi mennä ontuvalla ponilla, eikä ontuvalla ponilla voi harjoitella kilpailuja varten. Ponin myyjä ei ole halukas neuvottelemaan mistään.

Tytöllä on kallis, ontuva poni ja kasa rikkoutuneita unelmia. Tyttö tietää, että elämässä ei voi saada kaikkea, mutta silti se koskee. Haaveet kilparatsastajan urasta ovat romuttuneet ja toiveikkuus vaihtunut pettymykseen. Tytön äiti haluaa sanoa kaikille hevosen tai ponin ostajille, että olkaa valppaina, selvittäkää huolella taustat ja varautukaa kaikkeen.  • Comments(0)//www.munaravia.fi/#post126