Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Manikyyrihommia

LehmätPosted by Rytmirouva Thu, October 26, 2017 15:40:26
Lehmillä oli manikyyripäivät. Nyt on kynnet viilattu ja kynsinauhat hiottu, kelpaa taas tallustella hetken aikaa.


Aika moni on varmaan nähnyt kun hevosia kengitetään, tallin käytävälle poni nätisti naruun kiinni ja kengittäjä koipi kerrallaan vähän leikkaa, raspaa, viilaa ja vuolee. Kengitypakista löytyy työkaluja niin, että kengittäjän auton takakontti laahaa maata. Kenkää sovitellaan ja muotoillaan monta kertaa, ennen kuin seppä monella pienellä naulalla kiinnittää kengän kavioon. Jos kenkä menee millin vinoon, se tietenkin irrotetaan ja aloitetaan alusta uudelleen. Lehmien kanssa ei toimita samoin.

Lehmä paimennetaan sorkkahoitotelineeseen. Kyllä, lehmien sorkkien hoitoa varten on ihan oma telineensä ja siinä on yllättävän paljon automatiikkaa. Lehmä telineeseen, jalkaan naru kiinni ja nappia painamalla kinttu ylös. Ja nyt tulee paras osuus, lehmien sorkkia ei todellakaan hoideta raspilla tai pihdeillä, vaan rälläkällä! Virallisempi nimitys koneelle taitaa olla kulmahiomakone, mutta rälläkkä lienee tutumpi.

Ensin vähän järeämmällä koneella suurimmat liikakasvut pois ja sen jälkeen raspataan semmoisella black&decker tyylisellä ratkaisulla loput. Lehmä pois telineestä ja seuraava tilalle, päivävauhti on noin 30-40 mansikkia. Ammattilainen käy useamman kerran vuodessa hoitamassa sorkkia ja sitä työtä ei käy kateeksi. Homma on rankkaa, likaista ja useimmiten tehtävä ulkona, satoi tai paistoi.

Nykypäivän navetoissa on ongelmaksi asti sorkkasairauksia. Suomi on tässäkin asiassa vielä lintukoto Eurooppaan verrattuna, mutta kovaa vauhtia kiritään kiinni. Pärjääminen maitomarkkinoilla edellyttää yhä suurempia tilakokoja ja se tuo tullessaan omat ongelmansa. Tautipaine navetoissa kasvaa ihan samalla tavalla kuin päiväkodeissa ja varuskunnissa ihmisilläkin.

Uusissa navetoissa lehmät elävät vapaasti, ne ovat irti ja saavat kuljeskella syömässä, juomassa ja nukkumassa mielensä mukaan. Tämä tietenkin edellyttää, että jalat ja sorkat ovat moitteettomassa kunnossa. Ennen vanhaan sorkkahoidosta saatettiin lipsua ja tehdä hyvin harvakseltaan tai ei ollenkaan. Nykyään siihen ei ole varaa, sorkkasairaudet ja lehmien vapaana eläminen vaativat säännöllistä manikyyriä.

Yllätyspotilaita varten ei saa ammattilaista paikalle. Sitä varten meillä onkin vähän vaatimattomampi versio sorkanhoitotelineestä navetalla, napin painamisen sijaan veivataan kammesta. Kätevä emäntä on nykyään melko taitava rälläkän käsittelijä, tosin hommaan ryhtyessäni kuvittelin, että kengitystaidoistani olisi jotain hyötyä lehmien sorkkahoidossa. No eipä ollut.  • Comments(0)//www.munaravia.fi/#post39