Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Ken on heistä kaikkein kaunein

LehmätPosted by Rytmirouva Wed, November 01, 2017 21:04:25
Tänään oli ohjelmassa jalostussuunnitelman tekoa lehmille. Mansikkkien paritus on tarkkaa puuhaa, naapurin navetasta lainattu sonni ei kelpaa laisinkaan nykypäivän lehmille, kriteerit ovat tiukkaakin tiukemmat.


Mielikuva lehmästä on varmaan aika pitkälti muodostunut telkkarin mainoksista tai lehtikuvista. Valtavan isot tissit, pitkät sarvet, iso pyöreä maha (minne mahtuu monta mahaa), hieman lyhyet jalat ja ehkä pattipolvet? Noilla ominaisuuksilla ei nykypäivän navetoissa pitkälle pötkitä, tämän päivän lehmäkaunottaret ovat hoikkia, pitkäsäärisiä A-kupin missejä.

Lehmän rungon tulee olla syvä ja littana, vähän niin kuin lahna (se kala). Ylösalas- suunnassa paljon tilaa, minne ne kaikki mahat ja suolet ja ruuat mahtuu, mutta kuitenkin litteä eli ei mitään pyöreää kessiä. Jalkojenkin pitäisi olla littanat. Kuulostaa hassulta, mutta todellakin haluamme littanoita lehmiä. Jalat eivät saa olla pyöreät ja paksut vaan luuston pitää olla siroa, jolloin kinttu oikeasti näyttää littanalta.

Utareen pitää olla kiinnittynyt runkoon niin, että se ei roiku. Utare siis näyttää pieneltä, vaikka se ei välttämättä ole, se on vain paremmin kiinni lehmässä ja osittain jopa näkymättömissä. Utareen koolla ei ole mitään tekemistä maitomäärän kanssa. Samoin vetimien eli tissien pitää olla oikean paksuiset, mittaiset ja niiden pitää olla oikein sijoittuneet utareen pohjaan.

Jalostettavia ominaisuuksia on ihan loputon määrä lehmässä. Kun valitsen isiä tuleville lehmävauvoille, sonnien tiedoissa näkyy n.35 ominaisuutta, jotka huomioimalla valinnat tehdään. Rakenneindeksit liittyvät runkoon, jalkoihin ja utareeseen. Terveysindeksit poikimisiin, hedelmällisyyteen, luonteeseen ja utereterveyteen. Sitten vielä tuotos, eli maito-, rasva- ja valkuaiskilot. Kuulostaako hankalalta? Sitä se onkin, ja vaikka kuinka valitset, mittaat ja suunnittelet, silti voi mennä pieleen ja aika usein meneekin.

Maailmalla pyörii isot setelit lehmä- ja sonnibisneksen ympärillä. Ennen kuin Rytmirouvan navetassa lehmä jää kantavaksi, ovat siemenet matkanneet nestemäisessä typessä Atlantin yli tai vähintään Suomenlahden yli, kilpailu on kovaa ja Suomessa niin vähän lehmiä, että harvemmin suomisonnit typpeen asti pääsevät. Toki vähän rotukysymys, mutta mustavalkean Holstein-rodun kohdalla, jota pelkästään Rytmirouvan navetasta löytyy, on juurikin näin.

Jalostuksen tarkoitus ei ole massatuottaa missejä, vaan terveempiä ja pitkäikäisempiä lehmiä. Yllä mainitut ominaisuudet kulkevat käsi kädessä lehmien kestävyyden ja terveyden kanssa. Littana, siro ja kaunisutareinen lehmä elää suurella todennäköisyydellä pidempään ja terveempänä kuin pyöreä ja paksu. Hmm... pätee liene johonkin muuhunkin nisäkäslajiin...

Katsokaa ja ihailkaa! Tadaa, laitoin kuvan! Katselkaa nyt ihan rauhassa, koska tämä ei tule tavaksi. Kuvassa kuitenkin sen näköinen lehmä, kuin lehmän pitäisi olla ja ihan sopivan littanakin. Eikä ole mikään netistä imuroitu äpyli vaan ihan Rytmirouvan oma lehmä, nimeltään Ristalli.

  • Comments(0)//www.munaravia.fi/#post44