Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Yleisessä saunassa

Pieniä matkakertomuksiaPosted by Rytmirouva Thu, November 09, 2017 15:26:37
Minä rakastan saunomista. Mikään ei ole parempi päätös päivälle kuin kunnon löylyt hyvässä saunassa. Eikä aina tarvita edes kunnon löylyjä, joskus parempi vaihtoehto on vain nostaa jalat seinälle ja antaa mielen levätä saunan rauhassa.


Olin jo lapsena kova saunomaan. Äidin tarinoiden mukaan savustin aikuiset miehet saunasta pakoon viskoessani vettä kiukaalle. Missä tahansa saunavuoroja jaettiin, pikkuinen Rytmirouva oli mukana, ensin yksin, sitten naisten kanssa, sitten miesten kanssa, taas yksin ja lopulta äiti pakotti rusinaksi kuivuneen lapsen pois löylyistä.

Sauna ja laskettelu ovat kuin makkara ja sinappi, ei toista ilman toista. Olen viihtynyt laskettelurinteissä tenavasta asti ja rinnepäivän jälkeen sauna on ihan paras asia maailmassa. Minähän en myöskään laskettelurinteessä tee mitään hitaasti tai rauhallisesti ja maitohappojen jämät on hyvä höyrystää saunaan päivän päätteeksi.

Muutama vuosi sitten olin esikoisen kanssa Sveitsissä laskettelemassa. Rinteet olivat pituudeltaan hieman toista luokkaa kuin kotimaassa ja onnistuimme lapsen kanssa löytämään melko vekkuleita reittejä rinteiden välistä. Lopputulos oli se, että olin illalla raahautuessamme hotellille valmis vaihtamaan oikean käteni kuumaan saunaan.

Hotellissa oli tietenkin sauna, kamat kasaan, pyyhe olalle ja mars matkaan! Tiesin kyllä, että keski-eurooppalaisen tavan mukaisesti, tämäkin sauna oli unisex-mallia. Silloin harvoin kun olen sekasaunaan eksynyt, niin uima-asu on ollut päällä tai pyyhe ympärillä. Mutta maassa maan tavalla ajattelin ja valmistauduin nakuilemaan.

Hissillä kellariin ja etsimään saunaosastoa. Löytyi ja oven takaa löytyi puolisen tusinaa miestä ilman rihman kiertämää katseet nauliintuneina uuteen tulokkaaseen. Minä en saanut katsettani kohdennettua yhtikäs mihinkään.

Kuvitelmani omista pukuhuoneista tai pesutiloista miehille ja naisille olivat harhaa. Rytmirouvan avarakatseisuus ja kansainvälisyys loppuivat kuin veitsellä leikaten. Heipat liian monille kasseille, käännös ympäri, juosten takaisin hissiin ja oman huoneen turvaan.

Pääsimme kuitenkin lähes oikeaan saunatunnelmaan myös hotellihuoneessa. Pesuhuoneen ovi tiukasti kiinni ja tulikuuma vesi juoksemaan vähäksi aikaa, turkkilainen sauna valmis. Pöntöllä istuminen ei ihan vastannut lauteita ja mielikuvituslöylyt viskoin kaakeliseinään. Ajatus saunattomasta laskettelulomasta on karmaiseva, mutta siitäkin selvittiin positiivisella asenteella.

Hiljattain valmistui tutkimus, jossa todettiin, että säännöllinen saunominen alentaa verenpainetta ja vähentää sydänperäisen kuoleman vaaraa. Erinomaisen verenpainetautisen lähipiirin omaavana yksilönä, taidan pitää linjani ja jatkaa päivittäistä saunomista. Ja jos vielä Alpeille eksyn suksieni kanssa, selvitän huolella etukäteen saunavaihtoehdot.

  • Comments(0)//www.munaravia.fi/#post51