Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Täältä tullaan elämä!

LehmätPosted by Rytmirouva Thu, November 16, 2017 13:08:08
Navetassa on viime aikoina poikia poksahdellut lehmiä ihan kelpo tahtia. Pääsääntöisesti poikimiset sujuvat hyvin, joskus apu on tarpeen ja silloinkin yleensä lopputuloksena terve vasikka sekä emä.


Toista oli ennen vanhaan. Minun ollessa pikkutyttö ongelmia oli usein. Kotinavetan lehmät oli jalostettu suomenkarjasta musta-valkeaan friisiläisrotuun (nykyään holstein) ja perimä ei edesauttanut helppoja poikimisia. Lisäksi lehmät olivat, kesän laidunkautta lukuunottamatta, kytkettyinä paikalleen koko ajan, joten samaa elastisuutta ja lihaskuntoa kropasta ei löytynyt kuin nykyään vapaana liikkuvilla lehmillä.

Ongelmien ilmetessä, ne ovat yleensä virheasentoja. Vasikka syntyy normaalisti etujalat edellä ja pää nätisti jalkojen välissä. Jos vasikka on väärinpäin, riittää vetoapu. Lehmän omat voimat harvoin riittävät puskemaan vasikkaa ulos pylly edeltä.

Joskus vasikka saa käännettyä päänsä linkkuun taaksepäin tai toinen tai molemmat etujalat ovat kääntyneet taaksepäin. Näissä tapauksissa ulostulo ei ole mahdollista ilman pään tai säärien oikomista oikeaan asentoon. Insinööri on supertaitava tässä hommassa ja eläinlääkäriä tarvitaan harvoin. Ällistyttävän usein nämäkin tilanteet päättyvät hyvin ja lopputuloksena on elävä vasikka.

Tämä on taas yksi dramaattinen ero lehmien ja hevosten välillä. Ongelmat hevosen varsomisessa johtavat valitettavan usein kuolleeseen varsaan ja joskus myös tamman menetykseen. Vasikka jaksaa sinnikkäästi odotella apujoukkoja ja asentovirheiden korjaamiseen on kiitettävästi aikaa käytössä. Hevosen varsan ollessa väärässä asennossa, peli on usein menetetty. Aikaa ei ole ja auttaminenkaan ei ole niin helppoa kuin lehmällä. Samoin lehmä kestää mellastusta kohdussa ja jos tulehdus poikimisen jälkeen yllättää, muutaman päivän penisilliini-kuuri korjaa tilanteen. Hevosen kohtu ei kestä kaivelua samalla tavalla ja kohtutulehduksen iskiessä vaara tamman menetykseen on suuri.

Harvemmin esiintyviä ongelmia lehmien poikimisissa ovat keskenään solmuun menneet kaksoset, epämuodostuneet vasikat ja kohtukierteet. Nämäkin kaikki ovat ratkaistavissa olevia ongelmia ja keisarinleikkauksia tehdään toki myös lehmille. Ja ihan navettaolosuhteissa, lehmä on kiitollinen potilas ja vaatimattomampikin leikkaussali kelpaa.

Viime viikkojen poikimiset ovat onneksi sujuneet helposti ja Rytmirouva on kätilöinyt menestyksekkäästi omin voimin, ilman apujoukkoja. Lastentarhaosasto pullistelee kakaroista ja uusia putkahtelee tasaista vauhtia. Vajaa 300 poikimista vuodessa pitää mielen virkeänä!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.