Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Moulin Rouge

Pieniä matkakertomuksiaPosted by Rytmirouva Thu, November 23, 2017 22:01:35
Kaikki varmaan tietävät mikä on Moulin Rouge? Sehän on punainen mylly, eli Pariisin kuuluisa kabaree.


Kabaree sai alkunsa 1800-luvun lopulla Ranskassa, "Belle Epoque" eli suomennettuna "kaunis aika", aikakaudella. Ajanjakso tarkoittaa aikaa ennen ensimmäistä maailmansotaa, ilmapiiri oli huoleton ja positiivinen. Kabaree oli tuolloin kaikkien ulottuvilla ja teatteri, tanssi, komedia, drinkit, hauskanpito ja halvat hinnat houkuttivat kansaa. Jos aikakausi ja aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan Pierre La Muren kirjan "Punainen Mylly". Kirja kertoo taiteilija Henry Toulouse-Lautrecista, jonka julisteet ovat varmasti kaikille tuttuja. Punainen Mylly on kaunokirjallinen kirja mutta faktat ovat ymmärtääkseni kohdallaan. Alla kaksi ehkä useimmille tuttua Toulouse-Lautrecin työtä.


Vaikka olemmekin vierailleet Pariisissa monta kertaa, tutustuminen punaiseen myllyyn ei kuulunut ohjelmaan ensimmäisillä visiiteillä. Kaupungin toinen toistaan kuuluisammat nähtävyydet nousivat etusijalle ja ihailimme kabareen katolla pyörivää myllyä vain ohi kulkiessa.

Joitain vuosia sitten, kun olimme koko perheen voimin Pariisissa, hotellimme sijaitsi käytännössä punaisen myllyn takapihalla. Mahdollisuus kabareekäyntiin oli käden ulottuvilla mutta kuitenkin niin kaukana, minne jälkikasvu sijoitetaan aikuisten illanvieton ajaksi? Aivoriihen tuloksena tungimme lapset toiseen hotellihuoneeseen ja tilasimme pitsaa sekä hankimme loppumattomat varastot limsaa ja sipsejä. Itse asiassa lapset olivat ratkaisusta hyvinkin onnellisia vietettyään koko päivän Louvressa.

Teatterin ovella kaapin kokoiset mustiin pukeutuneet ovimiehet eivät tunteneet sääliä ilmoittaessaan, että esitykset on loppuunmyyty viikoksi eteenpäin. Emme kuitenkaan lähteneet kerjäämään pitsan jämiä lapsilta, vaan illastimme läheisessä ravintolassa, josta avautui huikea näköala paikallisen Moulin Rouge -teatterin kilometrin mittaiseen turistijonoon.

Seuraavalla Pariisin matkalla olimme viisaampia ja ostin liput jo hyvissä ajoin ennen matkaa internetistä. Tarjolla oli lippuja pelkkään näytökseen tai näytökseen illallisen kanssa. Menuvaihtoehtoja oli kolme, joista valitsimme keskihintaisen.

Ennakko-odotukset showsta olivat hatarat. Ehkä vähän paljasta pintaa ja cancania, eipä juuri muuta ja vähän kieltämättä jännitti sukeltaa paksujen punaisten samettiverhojen toiselle puolelle teatteriin. 1900-luvun alun kabareetunnelma oli tiessään ja paikka oli tosiaan kuin teatteri, vain istumapaikat olivat pöytien ääressä. Toki tunnelmaa oli luotu valaistuksella ja pöytiä oli eri kokoisia seurueen mukaan, joten yksityisyydestä sai jossain määrin nauttia.

Tarjoilijoiden armeija kantoi ruokia pöytiin ja homma kävi kuin liukuhihnalta. Ruoka oli ihan ok, mutta odotuksiin nähden pettymys. Ruokailun ajan oli musiikkia ja vasta hieman ennen varsinaisen shown alkua, teatteri tärähti ääriään myöten täyteen. Ilman ruokailua lipun ostaneet saapuivat paikalle juuri ennen h-hetkeä.

Show oli mahtava! Paljasta pintaa ei ollut ehkä tai vähän tai ehkä vähän, vaan sitä oli todella paljon. Suuurin osa tanssiesityksistä tanssittiin rinnat paljaina ja kesti kotvasen tottua näkemäänsä. Vuosisadan alun rehevät ja rönsyilevät (ainakin elokuvissa) kabareetanssijat olivat vaihtuneet siroiksi, ballerinamaisen jänteviksi ammattitanssijoiksi. Koreografiat, musiikki, tanssi ja laulu olivat kaikki maailmanluokkaa. Tanssiesitysten väleihin oli sijoitettu sirkushuveja: miimikot, köysitaiteilijat ja rullaluistelijat olivat kovan luokan ammattilaisia.

Jos kestätte katsella paljaita rintoja (paljon ja kauan) niin show on kyllä näkemisen arvoinen. Muilta osin kyseessä ehkä enemmän turistien rahastus, illallinen ja atmosfääri eivät vakuuttaneet.  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by maya Fri, November 24, 2017 07:38:55

Kabareesta en tiedä, mutta yksi parhaimpia leffoja, mitä olen katsonut, on Moulin Rouge......