Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Suomenhevoseni

HevoshommiaPosted by Rytmirouva Wed, December 06, 2017 16:25:47

Itsenäisyyspäivänä kirkkaana mielessä 110 -vuotias ikioma Suomenhevosemme. Minulla on rodusta kokemusta, positiivista sellaista, roppakaupalla. Ensi kosketus oli siskon hevonen, mutta todellinen tulikoe alkoi oman hevosen myötä. Pikkutyttönä voitin arpajaisista hevosen, syksyn tullen kotiin haettiin keväällä syntynyt pikkuinen varsa.

Ja voi minkälaisen varsan sainkaan! Kaunis kuin karamelli, liinaharja suomenhevonen, tammakin vielä. Navetan nurkkaan rakennettu karsina ei tänä päivänä täyttäisi minkäänlaisia standardeja ja Mullin-Herkun rinnalla kukkahattutätien lisäainepurkit kalpenee. Lehmien rehukärrystä ropsaus kaikille, eläinlajista niin välittämättä.

Pikkuhiljaa kävi ilmi, että varsasta tulee ihan oikea hevonen ja hyvin pyöreä sellainen. Ruoka maittoi ja jos ruokaa ei ollut oikeaan aikaan (aina) tarjolla, alkoi karsinan järjestelmällinen raatelu ja hyvin kovaääninen vaatimus lisäravinnosta. Mullin-Herkusta oli luovuttava ja tilalle laitettiin puolikas porkkana, dieetti oli alkanut ja se kestikin vuosikausia.

Mitäs tällä hevosella nyt sitten tehdään? No tietenkin lähdetään kilvanajoon, treenit aloitettiin ravikuningattaren titteli kirkkaana mielessä ja pystyin jo näkemään seppeleen tammani kaulassa. Yllättäen suurempaa menestystä raveista ei tullut, vain ihmettelyä, että ”voiko noin lihava hevonen juosta kovaa?”. Ei voinut. Valmennuksessa teimme varmasti kaikki mahdolliset ja mahdottomat virheet, tamma onneksi oli ymmärtäväinen ja jaksoi puksuttaa aisojen välissä milloin mitäkin härpäkettä perässään vetäen.

Ravihommien ohella tammasta kuoriutui varsinainen monitoimikone. Talutusratsastukset, kesäteatteriroolit, puunajo, rekiajelut, perunavaot...kokeilimme jopa matkaratsastusta. Tamman sydän oli kultaa ja oli suorastaan epätodellista, kuinka kauniisti se kohteli lapsia ja varovasti kantoi heitä selässään. Aikuisia sen sijaan oli äärimmäisen hauska lennättää selästä vaihteleviin ilmansuuntiin tai muuten vain riepottaa ympäriinsä. Uudet tuttavuudet joutuivat aina tulikokeeseen. Aikanaan silloinen poikaystäväni ja nykyinen mieheni vasta testattiinkin. Jostain syystä tamma päätti koitella mieheni hermoja oikein huolella, eikä heistä koskaan mitään sydänystäviä tullutkaan.

Tammani ei koskaan pelännyt mitään. Kotimme läheisyydessä sijaitsevan varuskunnan ansiosta lähimetsissä hiiviskelee sotapoikia hyvin usein. Panssarivaunut, ilmatorjuntatykit, mönkijät, teltat, pasit ja kaikki mahdolliset sotavankkurit ovat tulleet tutuiksi. Olemme useammin kuin kerran poikenneet hevosen tahdosta poikien nuotiopaikalla hakemassa lisäravintoa, tammaa on näkkileivän lisäksi ravittu myös grillimakkaralla ja hernekeitolla sotapoikien toimesta.

Voi sitä kokemusten ja kommellusten määrää, vanhenimme rinta rinnan, hevoseni ja minä. Sain pokata palkintoja, kulkea raveissa, näyttelyissä ja sain kokea myös kasvattajan roolin muutaman varsan myötä. Tamma opetti omat lapseni ratsastamaan ja lukuisat sukulais- ja naapurinlapset ovat saaneet osansa hevoseni lämmöstä.

Tammani oli kiireinen, ahne, kärsimätön, lempeä, älykäs, ovela kuin kettu ja aina valmis antamaan kaikkensa ihmisen puolesta. Kaikki ne suomenhevosen ominaisuudet, jotka tekevät rodusta lyömättömän, löytyivät hevosestani, se oli oikea Suomenhevonen. Vaikka tammasta ei ravikuningatarta tullutkaan, oli se silti Kuningatar, tallin pomo ja johtotähti. Se eli 31-vuotiaaksi ja samana päivänä kun näin pilkkeen silmäkulmasta sammuneen, annoin hevoseni laukata vihreämmille niityille.  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mirkkis Wed, December 06, 2017 18:47:08

Suomenhevoset ❤️