Munaravilla maaliin

Munaravilla maaliin

kirjoittajan kipuilua

Intohimona kirjoittaminen. Juttuja laidasta laitaan: karvakorvista, kaksijalkaisista, lenkkeilystä, maalaisidyllistä tai sen puutteesta, musiikista... lista on loputon, pääasia on kirjoittaminen.
https://www.blogit.fi/munaravilla-maaliin/seuraa

Lehmänmaha Rock 'n' roll

LehmätPosted by Rytmirouva Tue, December 19, 2017 17:33:07
Nyt saa Rytmirouva pistellä oikein huolella tossua toisen eteen, että saa edes peruskuviot kuntoon jouluksi. Rima on perinteisesti ollut hyvin matalalla jouluvalmisteluiden suhteen, mutta tänä vuonna se pitänee kaivaa maahan. Insinöörikin kantoi kortensa kekoon joulun hyväksi ja lähti jänismetsälle, kaikki on toki kotiinpäin niin kauan kunhan ei ala saunaa pesemään.


Eläinlääkäri on jokaviikkoinen vieras farmilla, eikä käynteihin tarvita edes sairaita eläimiä. Ihan ennaltaehkäisy ja perusterveydenhuolto edellyttää jatkuvaa työtä ja eläinlääkäri kuuluu tiukasti kalustoon. Jouluviikon tarkkaan optimoitu ohjelma romuttui juuri tänään kertarysäyksellä, eläinlääkärin tehtyä diagnoosin "juoksutusmahan siirtymä" yhdelle lehmälle. Tämä tarkoittaa sitä, että tämän päivän lisäksi vietän myös huomisen päivän eläinlääkärin seurana navetan uumenissa, siis tietenkin ihan perustöiden lisänä.

Juoksutusmaha on yksi lehmän neljästä mahasta ja se saattaa joskus lähteä siirtymään väärään paikkaan. Yleensä näin tapahtuu muutamia viikkoja poikimisen jälkeen ja syitä siihen on niin monia, että on vaikea tietää juuri sitä oikeaa. Käytännössä kuitenkin juoksutusmahaan kertyy kaasua ja se nousee vatsaontelon pohjalta siirtyen väärään paikkaan, vasemmalle tai oikealle kyljelle, aiheuttaen kipuja lehmälle.

Lehmä oireilee alkuun yleensä vaihtelevasti, toisena päivänä kaikki vaikuttaisi olevan hyvin ja seuraavana ruuat jäävät syömättä. Vaivan jatkuessa oireet tietenkin pahenevat, lehmä on apaattinen ja syöminen saattaa loppua kokonaan. Tämänkin vaivan hoitoon on kaikenlaisia poppakonsteja, lehmää voi kieritellä selän kautta ympäri, sen voi laittaa heppatraileriin ja viedä ajelulle mahdollisimman kuoppaiselle soratielle tai sille voi juottaa paksua pellavasiemenlimaa litratolkulla päivässä. Käytännössä paras apu on kuitenkin leikkaushoito ja siinä puuhassa meneekin huominen päivä joululahjashoppailun sijaan.

Kuten aiemmin jo todettu, lehmä ei ole vaativa potilas ja tämäkin kirurginen toimenpide tehdään ihan navettaolosuhteissa. Lehmä rauhoitetaan pieneen tokkuraan ja oikea kylki puudutetaan huolella tunnottomaksi. Sitten vaan kylkeen lääkärin käden mentävä reikä, kaasut pois juoksutusmahasta neulan ja letkun avulla ja juoksutusmahan lieve ommellaan lopuksi lehmän kylkeen kiinni, niin vaiva ei pääse toistumaan. Haava umpeen ja homma selvä. Tämä on nyt aika roisilla otteella referoitu versio ja voitte olla varmoja, että toimenpiteessä on omat hankaluutensa. Onneksi kuitenkin meidän eläinlääkäri on supertaitava ja Rytmirouva on huippuunsa viritetty assari kyseiseen hommaan.

Näitä leikkauksia on vuosien saatossa tehty meidän tilalla lukuisia ja lähes kaikki potilaat ovat parantuneet loistavasti ja porskuttaneet lypsikin uralla vielä pitkään. Hyvin suurella todennäköisyydellä myös huominen potilas viettää onnellisen ja terveen lehmän joulua, olkoon se lahja myös niille, joille en leikkaushoitsun hommien takia ehdi lahjaa hankkia.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.